Ban Ki-moon op de koffie bij Aung San Suu Kyi

In Myanmar heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een gesprek gehad met de belangrijkste oppositiekandidaat Aung San Suu Kyi. Die won vorige maand zowat alle verkiesbare zetels bij de parlementsverkiezingen.

Ban is voor een 3-daags bezoek in het land. Hij had het met Aung San Suu Kyi onder meer over de eedaflegging, die later van de week zou plaatsvinden. Aung San Suu Kyi weigerde eerst om die eed af te leggen omdat die de militaire machthebbers in het land zou beschermen.

Ze wilde dat de formulering "beschermen van de grondwet" zou worden aangepast in "respecteren van de grondwet". Maar intussen heeft ze dat idee laten varen en zou ze later van de week wel degelijk officieel toetreden tot het parlement.

Ban prees Aung San Suu Kyi omdat ze bereid is om compromissen te sluiten. Hij drukte ook de hoop uit dat Myanmar verder zou democratiseren.

Ban heeft Aung San ook uitgenodigd om later dit jaar een bezoek te brengen aan de Verenigde Naties in New York.