De politieke leegte na Willy Kuijpers in Herent

Het politieke landschap is in Herent grondig door elkaar gehaald. Niets is nog zeker. Het laatste overblijfsel van de oude Volksunie verdwijnt nu ook in Herent en boegbeeld Willy Kuijpers stopt ermee.

Er is geen enkele andere gemeente waar het politieke landschap zo door elkaar is geschud. Alles heeft te maken met het uiteen spatten van de meerderheidspartij Wij. Dat is het levenswerk van Willy Kuijpers, jarenlang een links boegbeeld van de Volksunie, een partij die zelf uiteen viel in Spirit en de N-VA.

Maar in Herent lukte het Kuijpers om Spiritisten en N-VA'ers met elkaar te laten samenwerken, ook toen dat bij de Volksunie niet meer lukte.

Niet samen in bed

Maar de voorbije zes jaar is er te veel ruzie geweest, met een versplintering tot gevolg. Van Wij blijft niet veel over. Alleen de linkervleugel, hoewel ook dat onduidelijk is, want alvast Jos Bex, ex-parlementslid van Spirit vormde een eigen lijst: Herent21.

De breuk met Kuijpers bezorgt hem geen hartzeer, ondanks de vele jaren nauw samenwerken, meer dan veertig. “Nee, dat is niet zo moeilijk. We zijn altijd kritisch geweest over elkaar. In de politiek hoef je niet met elkaar te slapen.”

Veel bekende namen

De N-VA heeft nu een eigen lijst met als bekendste naam parlementslid Els Demol.

Bij de SP.A is er ook een bekende naam: Jo De Clercq, alias Jo met de Banjo. Hij trekt de lijst.

En bij Open VLD verliezen ze een bekende naam: Rik Daems. Daems verhuisde bij de vorige verkiezingen van Leuven naar Herent, maar dat was geen succes. Nu keert hij terug naar Leuven.

 

Familie blijft familie

Willy Kuijpers is een optimistisch man, ondanks het uiteenspatten van zijn lokale partij. “Uit elkaar spatten? Ik bekijk dat zo niet. Het is gewoon een herschikking van het politieke landschap. Dat gebeurt overal, nu ook in Herent. Het kan toch geen kwaad dat andere structuren worden opgezet om hetzelfde te bereiken? Als je kinderen groot zijn en uit het huis vertrekken, blijf je toch nog familie?”

Erik Wijnen

Meest gelezen