FDF-schepenen in Etterbeek uit partij gebonjourd

Twee FDF-schepenen die bij de verkiezingen in Etterbeek opnieuw op de Lijst van de Burgemeester van De Wolf (MR) zullen staan, worden uit de partij gezet. Dat heeft voorzitter Olivier Maingain gezegd.

Burgemeester De Wolf heeft gisteren het bericht in de krant Le Soir bevestigd dat schepenen Didier Van Eyll en Jean-Luc Robert in oktober op zijn lijst naar de kiezer stappen. Daarmee gaan beide schepenen in tegen de partijlijn die voorzitter Mangain heeft uitgetekend.

Nochtans stonden de twee schepenen in 2000 en 2006 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen telkens op de Lijst van de Burgemeester. Die behaalt in Etterbeek de absolute meerderheid.

 

Kartelbreuk

Dat hun keuze nu zoveel ophef maakt, komt omdat de voorzitters van MR en FDF na de kartelbreuk willen dat ook op gemeentelijk niveau aparte lijsten worden gevormd. Voor Maingain kan een Lijst van de Burgemeester alleen als die burgemeester een FDF’er is.

“De regels spreken voor zich: wie op een lijst staat die niet erkend is om de partij te vertegenwoordigen, wordt als ontslagnemend beschouwd”, luidt het. Maingain wijst erop dat de Etterbeekse FDF-afdeling er met een grote meerderheid voor heeft gekozen onder FDF-vlag op te komen.

Van Eyll was was een tijdlang staatssecretaris in Brussel. Robert is al twaalf jaar schepen en is voorzitter van de lokale afdeling.

 

lees ook