Geert Wilders wil dat Nederland uit EU stapt

PVV-leider Geert Wilders wil dat Nederland de Europese Unie verlaat. Voor zijn partij wordt een exit het belangrijkste campagnethema bij de verkiezingen in september. Dat heeft Wilders in New York gezegd volgens de zender NOS.

Wilders is in New York voor de presentatie van zijn islamofobe boek "Marked for death". Hij ontkende eerder vandaag de geruchten dat hij naar de VS zou verhuizen.

Vorige week is de regering van premier Mark Rutte in Nederland gevallen toen de rechtspopulistische partij PVV de gedoogsteun voor VVD en CDA tot verleden tijd verklaarde. Wilders zei toen al dat de EU voor hem niet moet opleggen wat de Nederlandse regering moet doen.

Door de val van de regering komen er op 12 september verkiezingen. Een exit uit de EU wordt daarin voor de rechtspopulistische PVV het belangrijkste campagnepunt. Dat zegt Wilders aan een journalist van de zender NOS in New York.

"Door de perikelen met de euro zal de Europese Unie toch uit elkaar vallen. Nederland kan dat moment maar beter voor zijn", zegt Wilders.

Vorig jaar zei Wilders ook al dat Nederland beter de eurozone zou verlaten en de gulden opnieuw moet invoeren.