IJzerbedevaart verhuist naar 11 november

De IJzerbedevaart vindt vanaf volgend jaar plaats op 11 november en niet langer in augustus. Dat meldt de website van de organisatie.

Eerder van de week schreef het Vlaams-nationalistische blad Doorbraak dat de IJzerbedevaart zou worden afgelast. Een beetje voorbarig zo blijkt nu, want de manifestatie vindt volgend jaar wel degelijk plaats. Alleen wordt de traditionele datum in augustus vervangen door die van 11 november.

Het IJzerbedevaartcomité wil zich "meer inschakelen in de internationale aandacht voor de gesneuvelden van WOI", klinkt het op de website. "Door de dag dan te organiseren, krijgt de hartenkreet "Nooit meer oorlog" de plaats die haar toekomt."

De organisatie zegt wel dat ze niet in het vaarwater wil komen van bestaande herdenkingen. "Daarom zal een passend uur worden gekozen."

De populariteit van de manifestatie is de voorbije jaren fel afgezwakt, ook al door de breuk met de radicale IJzerwake in 2003. Ook de politieke boodschap klinkt steeds minder scherp. "Al wil de IJzerbedevaart wel blijven wegen op de richting die Vlaanderen moet uitgaan."