Le Pen stemt noch op Sarkozy noch op Hollande

Marine Le Pen, de leidster van het extreemrechtse Front National, geeft haar kiezers geen stemadvies voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen nu zondag. "Ik zal blanco stemmen", vertelde ze haar achterban vandaag op een 1 mei-bijeenkomst.
Marine Le Pen met vader Jean-Marie naast haar tijdens de toespraak in Parijs

Le Pen sprak enkele duizenden aanhangers toe op de Place de l’Opéra in Parijs. Ze zei dat ze zelf moeten beslissen op wie ze willen stemmen. "Elk van jullie moet in eer en geweten zijn eigen keuze maken. Ik geef mijn vertrouwen aan geen van beide kandidaten", aldus Le Pen. "Ze zijn alle twee vertegenwoordigers van een politieke elite die enkel aan haar eigen belang denkt."

De extreemrechtse kandidate haalde bij de eerste ronde van de verkiezingen een verassend hoge score, 17,9 procent. Daarmee eindigde ze op de derde plaats, na de socialist François Hollande en de huidige president Nicolas Sarkozy.

Nu zondag is er de beslissende tweede ronde. Hollande ligt voorop in de peilingen. Een stemadvies van Le Pen voor Sarkozy, die tijdens de campagne het niet naliet om in te spelen op de thema's van extreemrechts, had de huidige president kunnen helpen om zijn achterstand in te halen.

De peilingen hebben ook uitgewezen dat Hollande kan rekenen op zo goed als alle stemmen van de linkse en extreemlinkse kandidaten. De stemmen van Le Pen daarentegen zijn veel meer verspreid.