Mislukte gijzelingspogingen in gevangenis Ittre

In de gevangenis van Ittre, in Waals-Brabant, heeft een gedetineerde twee keer geprobeerd om een cipier te gijzelen. De politie moest worden ingeschakeld om de rust te laten weerkeren. De cipiers zijn kwaad en hebben een minimumdienst ingesteld.

De incidenten gebeurden gisteravond na de wandeling. Een gevangene probeerde een cipier te gijzelen met een mes. De gedetineerde kon worden overmeesterd, maar daarna probeerde hij een tweede keer zijn kans te wagen. Andere gevangenen maakten van de verwarring gebruik en weigerden om terug te keren naar hun cel.

Uiteindelijk moesten de bewakers een beroep doen op de politie om de rust te laten weerkeren in de gevangenis. Niemand raakte gewond. Na een vergadering vanmorgen hebben de cipiers besloten om over te schakelen op een minimumdienst. Deze namiddag is er een nieuwe vergadering met de directie. De cipiers verwachten daar concrete voorstellen om de veiligheid te verbeteren.

Over de veiligheidsproblematiek is er momenteel overleg gaande met minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Volgens de cipiers van Ittre wordt er te weinig concrete vooruitgang geboekt bij die gesprekken. "Er is sprake van poortjes om de veiligheid te verhogen, maar daarvoor is tijd nodig om die te installeren", zegt een vakbondsafgevaardigde.

"Voor ons is de prioriteit het versterken van de sancties tegen gedetineerden die zich gewelddadig tonen tegen het penitentiair personeel. In deze omstandigheden kunnen we niet voort. Het moet bewegen."