Newt Gingrich staakt strijd om het Witte Huis

De Republikein Newt Gingrich heeft zijn campagne opgeschort om voor zijn partij presidentskandidaat te worden. Hij bedankt in een videoboodschap zijn aanhangers.
Gingrich bedankt iedereen die hem geholpen heeft.

Het ging al een tijdje niet zo goed met de campagne van Newt Gingrich. Eind vorig jaar gaven de peilingen hem nog veel kans om presidentskandidaat te worden. Maar Gingrich kon in de voorverkiezingen in de verschillende Amerikaanse staten nauwelijks potten breken.

Vorige week won Mitt Romney nog eens in vijf staten. Het is nu zeker dat hij het in november zal opnemen tegen president Barack Obama in de strijd om het Witte Huis.

Toch wilde Gingrich nog niet meteen de handdoek werpen. Al lieten medewerkers al verstaan dat Gingrich er deze week toch de brui aan zou geven.

"Ik wil jullie bedanken. Morgen komt de officiële aankondiging, maar ik wil dat jullie eerst weten dat ik de campagne opschort", zo zegt Gingrich. Hij maakt zich wel sterk dat hij niet stopt met op pad te gaan. "We moeten er alles aan doen om president Obama te verslaan. Een herverkiezing zou een ramp zijn." Gingrich spreekt zijn steun voor Romney nog niet uit. Mogelijk doet hij dat morgen.

Dat Gingrich de strijd laat voor wat ze is, betekent dat Ron Paul nog de enige uitdager is van Romney. Maar Romney heeft een erg grote voorsprong op de Texaan.