Obama in Afghanistan een jaar na dood van Bin Laden

De Amerikaanse president Barack Obama is in Afghanistan op verrassingsbezoek. "De oorlog is nog niet gedaan", zegt Obama. Het bezoek komt er exact een jaar na de dood van Al Qaedaleider Osama bin Laden.

Het bezoek van Obama was niet aangekondigd. Meegereisde Amerikaanse journalisten hebben moeten beloven om het bezoek stil te houden uit veiligheidsoverwegingen.

Obama is geland in Bagram op een militaire basis niet ver van de hoofdstad Kaboel. Hij zal naar verluidt zeven uur in Afghanistan verblijven. Amerikaanse militairen ontvingen hem.

Obama heeft een ontmoeting gehad met de Afghaanse president Hamid Karzai. De twee leiders hebben een verdrag ondertekend over de toekomst van de relaties tussen Afghanistan en de Verenigde Staten. In dat verdrag staat onder meer dat er ook Amerikaanse soldaten in Afghanistan kunnen blijven na 2014.

Vorig jaar begon de VS al een deel van de troepen weg te halen uit Afghanistan. In 2014 moet de Amerikaanse oorlog afgelopen zijn, maar er kunnen dus militairen blijven in het land. Die moeten Afghaanse veiligheidsdiensten helpen en "de restanten van Al Qaeda bestrijden".

"De oorlog is nog niet gedaan", zegt Obama in een toespraak voor de soldaten. "Het wordt nog hard. Maar er is licht aan het einde van de horizon." In de loop van de komende uren zal Obama nog een toespraak geven.

Het bezoek van Obama komt er exact een jaar na de dood van terroristenleider Osama bin Laden. Bin Laden werd in de nacht van 1 op 2 mei 2011 gevangen en gedood in zijn schuilplaats in de Pakistaanse stad Abottabad.

Kritiek van Mitt Romney

Eerder had Obama het nog eens gehad over de dood van Bin Laden. In de aanloop van de verkiezingen wil de president dat wellicht nog eens in de verf zetten als een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen.

Maar dat zint Mitt Romney, die hoogstwaarschijnlijk zijn tegenstander wordt bij de verkiezingen, niet. "Ik prijs Obama omdat hij het startschot gaf voor de operatie waarbij Bin Laden werd uitgeschakeld. Maar elke Amerikaan zou hetzelfde hebben beslist." Romney vindt dat Obama de dood van Bin Laden niet in de campagne mag gebruiken.

Obama heeft ook al geantwoord. Hij vindt dat hij niet overdrijft. "Ik denk niet dat Mitt Romney kan zeggen dat we de dood van Bin Laden massaal vieren."