Sarkozy haalt fel uit naar vakbonden op 1 mei

President Nicolas Sarkozy heeft in zijn 1 mei-toespraak fel uitgehaald naar de vakbonden. Sarkozy, die achterop ligt in de peilingen voor de verkiezingen van zondag, pleitte in Parijs voor "een nieuw sociaal model". Volgens hemzelf waren er 200.000 toeschouwers.

Onder de zon en voor de Eiffeltoren was een enorme massa mensen toegestroomd voor de toespraak van Sarkozy. Ze hoorden hem felle kritiek geven op de vakbonden. "Leg de rode vlag neer en stel jullie ten dienste van Frankrijk", was zijn boodschap voor de bonden.

"Jullie rol is niet om aan politiek te doen. Jullie rol is niet om een ideologie te verdedigen. Jullie rol is om op te komen voor de werkenden", aldus nog Sarkozy. De huidige president reageert daarmee op het feit dat verscheidene vakbonden hun voorkeur hebben laten blijken voor zijn socialistische tegenkandidaat François Hollande.

Hollande en de bonden maken de mensen iets wijs, klonk het. "Jullie proberen de mensen te laten geloven dat we zonder inspanningen uit de crisis kunnen komen. Dat zijn leugens", aldus Sarkozy. "Ik wil een nieuw sociaal model waarbij succes niet met wantrouwen wordt bekeken, maar als een voorbeeld."

Hollande geeft geen toespraak vandaag. Dat Sarkozy dat wel doet op het Feest van de Arbeid noemde de socialist onlangs "misbruik maken van de eeuwenoude 1 meivieringen". Nu zondag is het de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Hollande ligt voorop in de peilingen. Morgen kruisen beide rivalen de degens in een groot televisiedebat.