Waarschuwing voor coffeeshop die wietpas negeert

In Maastricht heeft een eerste coffeeshop een waarschuwing gekregen omdat er cannabis verkocht werd aan klanten zonder een wietpas. Die is vanaf vandaag verplicht in de Nederlandse grensstreek. Bij een volgende overtreding riskeert de coffeeshop een maand sluiting.
In deze coffeeshop werd toch cannabis verkocht ondanks de nieuwe regels

De waarschuwing voor de coffeeshop in kwestie, Easy Going in Maastricht, is geen verrassing. De eigenaar, Marc Josemans, die ook de voorzitter is van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), had eerder al aangekondigd toch wiet te zullen verkopen aan mensen zonder wietpas.

Josemans heeft vanmorgen eerst wel een aantal niet-Maastrichtenaren de toegang ontzegt, zodat ze bij de politie aangifte konden doen wegens discriminatie. Zo hoopt hij een proefproces uit te lokken. Want net als een aantal andere coffeeshopuitbaters gaat hij ervan uit dat de wietpasregels verworpen zullen worden door de rechter.

Easy Going heeft nu een waarschuwing gekregen van de politie. Als er morgen opnieuw wiet wordt verkocht aan klanten zonder een wietpas, dan moet de coffeeshop een maand dicht. Als er daarna weer overtredingen worden vastgesteld, volgen er nog langere sluitingen.

Easy Going was vandaag een van de weinige coffeeshops die even de deuren had geopend. De meeste andere coffeeshops in Maastricht bleven dicht, omdat er officieel geen klanten zijn, want bijna niemand heeft een wietpas afgehaald. En na de politiecontroles vanmorgen gingen ze alle 14 dicht.

Enkele honderden mensen hebben vanmiddag ook betoogd in Maastricht tegen de nieuwe regeling. De betogers vrezen voor een heropleving van het dealen op straat. Maar burgemeester Onno Hoes wil de nieuwe, strengere regeling handhaven, ondanks het protest.

"We voeren het beleid zo net mogelijk uit. En we hopen daarmee de openbare orde in Maastricht te herstellen. Want er is nog heel veel drugsoverlast in de stad en daar hopen we iets aan te gaan doen", zei Hoes op een persconferentie terwijl er voor het stadhuis een luid fluitconcert losbarstte.

De Belgische politie gaat nu extra patrouilleren in de grensstreek. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) vreest dat er met het nieuwe Nederlandse beleid meer drugdealers naar ons land zullen afzakken. Er zullen daarom extra agenten worden ingezet, met drugshonden.

Wat is de wietpas?

De Nederlandse regering heeft de zogenoemde wietpas ingevoerd om het drugstoerisme, voornamelijk vanuit ons land, tegen te gaan.

Coffeeshops worden vanaf nu beschouwd als een soort privéclubs waarvoor een lidkaart nodig is. Elke club mag maximaal 2.000 leden tellen en één van de voorwaarden is dat alleen Nederlanders nog zo'n pas kunnen krijgen.

De maatregel stuit op veel protest, ook van de winkeluitbaters zelf. Die vrezen voor inkomensverlies omdat ze niets meer mogen verkopen aan buitenlanders. Aan Belgische kant verwachten de burgemeesters een stijging van de overlast.