Wereld viert de Dag van de Arbeid

In de hele wereld is vandaag de Dag van de Arbeid gevierd. Maar onder meer in Spanje en in Griekenland verliep dat in mineur. In New York zijn er opnieuw Occupy-protesten.

In Rusland hebben machthebbers Vladimir Poetin en Dmitri Medvedev voor het eerst deelgenomen aan een 1 mei-optocht. Zo'n 120.000 Kremlin-aanhangers trokken door Moskou. Over enkele dagen neemt Poetin officieel de macht over van president Medvedev. Het tweetal dronk een pint onder het oog van de camera's.

De wereldwijde vieringen begonnen in onder meer Maleisië, de Filipijnen en Taiwan. Arbeiders kwamen er op straat om hogere minimumlonen te vragen.

En ook in heel wat Europese steden werd 1 mei gevierd. In Parijs stond 1 mei in het teken van de Franse presidentsverkiezingen komende zondag. Dat leidt tot heel wat manifestaties waaronder ook één van presidentskandidaat Nicolas Sarkozy.

Maar in enkele landen is de viering in een grimmige sfeer verlopen. In Griekenland hadden de vakbonden opgeroepen om weer de straat op te trekken tegen de drastische besparingen van de regering. Het openbare leven ligt er stil tot morgenavond. In Athene betoogden enkele duizenden mensen, maar dat waren er naar verluidt wel een pak minder dan de vakbonden hadden gehoopt. Komende zondag zijn er ook verkiezingen in Griekenland.

In Spanje zijn er in 80 steden duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingen van de regering-Rajoy. In Madrid betoogden meer dan 100.000 mensen. De vakbonden willen er doorgaan met betogen tot de regering inbindt. Spanje is in een diepe crisis verzeild, de werkloosheid loopt er erg hoog op.

In de Verenigde Staten zijn in enkele steden, onder meer in New York, betogingen geweest van de Occupy-beweging. Die zet zich af tegen de banken en de macht van Wall Street.