Zullen interne twisten coalitie in Turnhout nekken?

Francis Stijnen (CD&V) volgde in 2008 Marcel Hendrickx op als burgemeester van Turnhout en dat leidde tot strubbelingen bij de partij. Een deel was immers eerder gewonnen voor Eric Vos, die bij de verkiezingen van 2006 meer voorkeursstemmen had dan Stijnen. Ook de aanduiding van de nieuwe schepen Katrien Van De Poel veroorzaakte de nodige twisten.

De interne verdeeldheid binnen CD&V bereikte een hoogtepunt in februari 2011. Het mobiliteitsplan van de stad moest toen op de gemeenteraad gestemd worden. Bij de stemming onthielden drie jonge CD&V’ers (Toon Otten, An Van Tornout en Annemie Derkinderen) zich.

Het gevolg was dat het mobiliteitsplan niet goedgekeurd was en er een breuk ontstond in de coalitie CD&V-SP.A. De vrees leefde immers dat de drie jongeren zich op nog meer punten zouden onthouden of tegen stemmen, waardoor er nergens meer een meerderheid voor gevonden zou worden.

Noodgedwongen moesten de twee partijen op zoek naar een derde partner. Dat werd Groen.

Schepen Dimitri Gevers (SP.A) besliste bovendien om zijn bevoegdheid Mobiliteit over te hevelen naar CD&V, de partij die volgens hem alle ellende veroorzaakte. Sindsdien valt Mobiliteit onder de bevoegdheid van burgemeester Francis Stijnen (foto bovenaan).

Interne twisten nekken CD&V

Toen het CD&V-bestuur bekend maakte om Francis Stijnen naar voren te schuiven als lijstrekker, besloot schepen Eric Vos, die eveneens kandidaat-lijsttrekker was, een stap opzij te zetten. "Ik stel me geen kandidaat als CD&V-er voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met spijt in het hart, want Turnhout is een fijne stad om te besturen. We hebben mooie dingen verwezenlijkt", aldus Vos.

Eric Vos werd in 1989 op zijn 28e schepen. Sindsdien heeft hij als schepen met de CD&V-ploeg in diverse beleidsdomeinen meegewerkt aan de uitbouw van Turnhout. Als schepen van onder meer Sport en Cultuur heeft hij de afgelopen jaren heel wat verwezenlijkt in Turnhout.

SP.A-schepen Dimitri Gevers stapt op

Ook binnen de andere coalitiepartner, SP.A, rommelt het al een tijdje. Met als dieptepunt de beslissing om schepen Peter Segers aan te duiden als lijsttrekker. Dimitri Gevers, de tweede schepen en eveneens kandidaat-lijsttrekker, besloot daarna om niet meer op de lijst te staan bij de partij. 

"Ik krijg dit aan mijn kiezers écht niet uitgelegd en wil dat ook niet. Al ben en blijf ik uit een simpele werkmansbroek geschud en voel ik me dus nog altijd een sociaal-democraat in hart en nieren’, zegt Dimitri Gevers. Ik moet alleen vaststellen dat de partij van de kleine man in het mooie Turnhout geen rekening wil houden met de stem van die gewone man."

Nieuwe politieke initiatieven

Het is maar de vraag of Dimitri Gevers en Eric Vos, twee van de meest populaire Turnhoutse politici, de politiek echt zullen verlaten. In de wandelgangen doet al langer het gerucht van de oprichting van een stadslijst.

Ook ACW’er Dré Wolput start een nieuw politiek initiatief. Met zijn V-krachT wil hij gaan voor een goed, gezellig en gezond Turnhout. Hij schaarde een twintigtal geïnteresseerden achter zich.

N-VA droomt van een zetel

Ook de Turnhoutse N-VA zet volop in op de gemeenteraadsverkiezingen. Erwin Brentjens (59), directeur van sportbasisschool De Smiskens, trekt de lijst. Hij heeft zijn politieke sporen verdiend in Kontich, waar hij als schepen deel uitmaakte van het gemeentebestuur. Willy Van Geirt (61), zaakvoerder van broodjeszaak Panaché en bezieler van de nieuwe Tijlstoet, zal de lijst duwen.

"Erwin en Willy hebben beiden al aangetoond dat ze een hart hebben voor Turnhout. Met Erwin halen we een kopman binnen die gepokt en gemazeld is in de politiek. Willy heeft dan weer zijn sporen verdiend in het Turnhoutse verenigingsleven. Het is de ideale tandem om ons pleidooi voor verandering in de praktijk te brengen en onze stad terug op de kaart te zetten", zegt voorzitter Tom Versmissen.

Wendy Luyks

lees ook