127 nieuwe camera’s in politiezone Brussel Noord

De gemeentebesturen van Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere hebben beslist waar 127 nieuwe intelligente camera’s gaan komen. De beslissing om de camera’s te plaatsen, dateert al van enkele jaren geleden. De camera's kunnen verdachte bewegingen herkennen.

De camera’s komen op plaatsen die als problematisch ervaren worden. “Het is niet de bedoeling om buurten te stigmatiseren”, aldus Bernard Clerfayt (FDF, foto), de burgemeester van Schaarbeek. Dat sommige wijken meer camera’s krijgen dan andere komt volgens hem omdat er meer verkeer langs komt. “Grote verkeersassen en –pleinen krijgen sowieso veiligheidscamera’s.” Het is volgens Clerfayt niet de bedoeling om de politie te vervangen. “Laat dat duidelijk zijn. Ze zijn ondersteunend bedoeld.”

Het gaat om veiligheidscamera’s van de laatste generatie. Ze bestrijken 360 graden, kunnen inzoomen en geluid opnemen. Daarnaast kunnen de camera’s bepaalde patronen herkennen en geven ze een alarmsignaal af bij verdachte bewegingen.

De eerste camera’s worden in juni geïnstalleerd. Tegen 2014 zouden alle geplande camera’s moeten werken. Het gehele project gaan zo’n 6 miljoen euro kosten.