1 op de 3 Vlaamse pubers vindt zichzelf te dik

Meer dan 1 op de 3 Vlaamse pubers vindt zichzelf dik en ongezond. Dat schrijft De Morgen op basis van een onderzoek van de Wereld- gezondheidsorganisatie (WHO). En, opmerkelijk, hoewel ze zich ook alleen voelen en schoolmoe zijn, noemen de Vlaamse jongeren zich best gelukkig.

De WHO ondervroeg in 39 landen jongeren tussen 11 en 15 over hun leefgewoonten, hun zelfbeeld en hun gezondheid. Uit de onderzoeksresultaten blijkt onder meer dat de Vlaamse jeugd minder fruit eet en wekelijks meer bier drinkt dan buitenlandse leeftijdsgenoten. Bijna de helft van de jongeren drinkt ook alcohol voor zijn 13e.

Dat 1 op de 3 meisjes zich te dik vindt, is te wijten aan hun lage zelfbeeld, zeggen de onderzoekers. Zo heeft maar 1 op de 10 ook echt last van overgewicht. De Vlaamse jongeren hebben ook veel lichamelijke klachten, al dan niet imaginair. Alleen tieners uit Schotland, Wales en Hongarije zijn meer ongerust over hun gezondheid.

Dat de Vlaamse pubers zich ongezonder voelen, heeft volgens de WHO te maken met het gebrekkige contact met hun ouders. Meer dan 1 op de 4 jongeren vindt het moeilijk om te praten met hun moeder. Vlaamse vaders scoren nog slechter, bijna 1 op de 2 jongeren geeft aan dat gesprekken met hun vader moeilijk verlopen. Maar ook het hogere gebruik van sociale media van de Vlaamse jongeren draagt bij tot grotere ongerustheid over de gezondheid, waarschuwen de onderzoekers.

Lagere klassen scoren slechter

De onderzoekers maken zich vooral zorgen over de Vlaamse jongeren uit de lagere sociale klassen. "Zij eten minder fruit, ontbijten minder en drinken meer frisdrank", zegt onderzoekster Anne Hublet van de Universiteit Gent. "Dat zijn zaken die ook de gezondheid op latere leeftijd kunnen bepalen."

Vlaamse jongeren zijn gemiddeld wel tevreden over hun leven. Wat dat betreft, zitten we bij de top.