"Bloedbad" aan ministerie van defensie in Caïro

Bij het ministerie van Defensie in Caïro zijn zeker negen demonstranten omgekomen. Ze werden aangevallen door onbekende, gewapende mannen. Sommige bronnen spreken over meer dan 20 doden en minstens 150 gewonden.

De Nobelprijswinnaar en voormalig topman van het Internationaal Atoomagentschap Mohamed ElBaradei spreekt op de microblogsite Twitter over een "bloedbad". "De overheid slaagt er niet in om de burgers te beschermen", twittert hij.

Getuigen zeggen dat de aanvallers met stenen smeten, met stokken sloegen, bommetjes lieten ontploffen en wapens afvuurden. Na de straatgevechten, die verschillende uren duurden, stuurde het leger militairen naar de wijk.

Dat sterkt de vermoedens dat de aanvallers ingehuurd zijn door de militaire machthebbers in Egypte om de sit-in te breken. Feit is alvast dat agenten en soldaten die in de buurt waren, niets ondernomen hebben om de clash te voorkomen of te stoppen.

Een andere theorie is dat de aanvallers boze burgers zijn. Ze zijn kwaad op de demonstranten omdat die "een normaal leven in de weg staan" met hun protesten.

Sit-in voor geweigerde presidentskandidaat

De demonstranten zitten al een tijdje uit protest voor het ministerie van Defensie. Het zijn vooral ultraconservatieve moslims die protesteren omdat hun kandidaat, de salafistische priester Hazem Salah Abu Ismael, niet mag deelnemen aan de presidentsverkiezingen later deze maand.

Hij mag zich geen presidentskandidaat stellen omdat zijn moeder de dubbele Egyptische-Amerikaanse nationaliteit heeft. Dat is tegen de grondwettelijke verklaring die werd goedgekeurd nadat president Hosni Moebarak was afgetreden vorig jaar.

De militaire macht heeft beloofd om tegen 1 juli de macht over te dragen aan een verkozen president. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen wordt op 23 en 24 mei gehouden, een mogelijke tweede ronde op 16 en 17 juni.

Enkele presidentskandidaten hebben aangekondigd dat voor twee dagen hun campagne opschorten, uit respect voor de doden die er vandaag zijn gevallen.