"Goed op weg om Al Qaeda te vernietigen"

De Amerikaanse president Barack Obama is onaangekondigd op bezoek geweest in Afghanistan. In een speech zei de president dat "de oorlog in Afghanistan is begonnen en daar ook zal beëindigd worden." Hij heeft er ook de Afghaanse president Karzai ontmoet.

Uit veiligheidsoverwegingen trok president Obama in het grootste geheim naar Afghanistan. Hij landde op de militaire basis in Bagram, niet ver van Kaboel. Daar werd hij ontvangen door Amerikaanse militairen.

Hij had ook een ontmoeting met de Afghaanse president Karzai. Ze ondertekenden een verdrag over de toekomst van de relaties van beide landen. Daarin staat onder meer dat de Amerikaanse troepen in 2014 het land zullen verlaten, maar dat mogelijk een klein deel toch daar zal blijven. Bedoeling is om de Afghaanse militairen op te leiden en de Afghaanse veiligheidstroepen nog te versterken.

In een speech, die rechtstreeks werd uitgezonden in de Verenigde Staten, zei Obama dat “de oorlog in Afghanistan begonnen is, en dat we de oorlog daar ook zullen beëindigen. Laat ons het werk afmaken en zorgen voor langdurige vrede. Ons doel is om Al Qaeda te vernietigen, en we zijn goed op weg.”

“Veel Amerikanen hebben genoeg van oorlog”, zei Obama nog. “We hebben al 10.000 troepen teruggetrokken vorig jaar, deze zomer zullen nog eens 23.000 militairen Afghanistan verlaten. In 2014 zullen bijna alle Amerikaanse militairen vertrokken zijn, dan zijn de Afghanen alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van hun land.”

In zijn speech verwees Obama ook naar de dood van terroristenleider Osama Bin Laden, exact een jaar geleden. “Het tij is gekeerd, we hebben het Al Qaeda-bewind kunnen slopen door het vernietigen van bijna 30 Al Qaeda-leiders.”

De president was 7 uur in Afghanistan. Enkele uren na zijn vertrek waren er 2 aanslagen in Kaboel. Daarbij kwamen zeker 6 mensen om het leven.