"Goed op weg om Al Qaeda te vernietigen"

De Amerikaanse troepen zullen zich uit Afghanistan terugtrekken in 2014, maar ze zullen niet helemaal verdwijnen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama tijdens een rechtstreeks uitgezonden speech vanuit Kaboel bevestigd. "De oorlog in Afghanistan is begonnen en zal daar ook beëindigd worden", zei hij.

Obama is onaangekondigd op bezoek geweest in Afghanistan, ongeveer een jaar nadat de Amerikaanse troepen Al Qaeda-leider Osama bin Laden gedood hadden in buurland Pakistan. Obama is in Afghanistan bezoek geweest bij de Amerikaanse troepen, maar hij had ook een ontmoeting met de Afghaanse president Karzai.

Ze ondertekenden een verdrag over de toekomst van de relaties van beide landen. Daarin staat onder meer dat de Amerikaanse troepen in 2014 het land zullen verlaten, maar dat mogelijk een klein deel toch daar zal blijven. Bedoeling is om de Afghaanse militairen op te leiden en de Afghaanse veiligheidstroepen nog te versterken.

In een speech, die rechtstreeks werd uitgezonden in de Verenigde Staten, zei Obama dat “de oorlog in Afghanistan begonnen is, en dat we de oorlog daar ook zullen beëindigen". "Laat ons het werk afmaken en zorgen voor langdurige vrede. Ons doel is om Al Qaeda te vernietigen, en we zijn goed op weg.”

“Veel Amerikanen hebben genoeg van oorlog”, zei Obama nog. “We hebben al 10.000 troepen teruggetrokken vorig jaar, deze zomer zullen nog eens 23.000 militairen Afghanistan verlaten. In 2014 zullen bijna alle Amerikaanse militairen vertrokken zijn, dan zijn de Afghanen alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van hun land.”

In zijn speech verwees Obama ook naar de dood van terroristenleider Osama bin Laden. “Het tij is gekeerd, we hebben het Al Qaeda-bewind kunnen slopen door het vernietigen van bijna 30 Al Qaeda-leiders.”

De president was 7 uur in Afghanistan. Enkele uren na zijn vertrek waren er 2 aanslagen in Kaboel. Daarbij kwamen zeker 6 mensen om het leven. De aanslagen werden opgeëist door de taliban.

Obama in verkiezingsmodus

Tijdens zijn speech zette de president zijn overwinningen op de Al Qaeda-leiders en de dood van Bin Laden nog eens in de verf. "Wat je hoort, is een president die in verkiezingsmodus is", zegt VRT-journalist Jens Franssen.

Eerder had Mitt Romney, die hoogstwaarschijnlijk de tegenstander van Obama wordt tijdens de presidentsverkiezingen, al kritiek geuit op het feit dat Obama de dood van Bin Laden in zijn verkiezingscampagne gebruikt.