“Man-bijt-hondboekje” veroorzaakt ophef in Wellen

In Wellen bracht de lokale SP.A-afdeling, SP.A-ROB, het boekje “Neuzen in Wellen” uit om naar eigen zeggen “Wellen in de kijker te zetten". Meerderheidspartij Open VLD vindt de stunt eerder "ironisch" en lacht in haar vuistje.

Het boekje “Neuzen in Wellen” telt een kleine 50 bladzijden, veel kleurenfoto’s van Wellense landschappen en 100 woorden uit het Wellens dialect. Leden van SP.A-ROB brachten het boekje rond bij alle Wellenaren thuis.

“Wij zijn fier op Wellen en dat wilden we laten zien in een leuk boekje”, vertelt SP.A-ROB-fractieleidster Els Robeyns. “Het boekje is een soort Man-bijt-hondboekje geworden vol verhalen, weetjes en dialect.”

Ironische promotie?

Bij het boekje was een kaartje bijgevoegd met een foto van SP.A-ROB-leden maar volgens lijsttrekster Robeyns maakt het boekje geen deel uit van de campagne. “Het boekje is enkel bedoeld als promotie van Wellen.”

De promotie van Wellen door een oppositiepartij vindt de lokale Open VLD-afdeling ironisch. “Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het een mooi boekje vind”, steekt fractievoorzitster van Open VLD Jeannine Leduc van wal.

“In het boekje staan een heel aantal realisaties van de coalitie CD&V-Open VLD. Realisaties waar SP.A-ROB vaak kritisch tegenover stond maar nu gebruikt de partij die realisaties ter promotie van Wellen”, aldus Leduc. Als voorbeelden haalt ze het bokkenrijderstandbeeld en de nieuwe beplanting in de kloostertuin aan.

Goed initiatief?

“Wij hebben het boekje nooit een politieke invulling willen geven”, reageert fractievoorzitster Robeyns. “Een foto van de dorpsstraat 40 jaar geleden met daarnaast een foto van de dorpsstraat nu, dat is leuk om zien. Maar daar willen we niet mee zeggen dat die straat nu helemaal in orde zou zijn. Wij zijn fier op Wellen maar een aantal zaken kunnen veel beter.”

“Als andere politieke partijen het boekje politiek willen recupereren dan is dat het teken dat het een goed initiatief is”, gaat Robeyns verder. “Maar Open VLD zou zich beter met andere zaken bezighouden. Zoals met de rekening van 2010 bijvoorbeeld, die is nog niet eens opgemaakt, laat staan goedgekeurd.”

“Wij zijn niet van plan om zo een duur boekje uit te brengen”, zegt fractievoorzitster Leduc nog. “Wij hebben als enige doel de burgers van onze kleine gemeente tevreden te stellen.”

lees ook