"Meer doden door besparingen in OCMW-rusthuis"

In een open brief klagen 25 dokters de situatie aan in OCMW-rusthuis Arcadia in Sint-Jans-Molenbeek. Door de besparingen sterven meer mensen in het rusthuis, stellen de dokters.

In januari en februari zijn 17 bewoners van het rusthuis overleden. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 5 overleden bejaarden. Dat komt door de besparingen, zeggen de 25 dokters in hun open brief aan de OCMW-directie, het schepencollege en de OCMW-raad.

Eind vorig jaar besliste het schepencollege dat er zwaar gesaneerd moest worden: 40 bedden moesten verdwijnen. De 10 meest autonome bejaarden moesten de instelling verlaten, enkel de meest zorgbehoevenden konden blijven. 

De hele verhuisoperatie heeft een slecht effect gehad op de bewoners, zeggen de artsen, omdat ze hun moreel verliezen. De bewoners werden niet goed voorbereid.

"Er zijn verschillende bejaarden verward geworden, de medicatie hebben ze moeten aanpassen. En er zijn meer overlijdens", zegt Leen Vermeulen van de linkse organisatie Geneeskunde voor het Volk. "We waren nogal geschokt door de vele overlijdens omdat dit drie keer meer is dan het gemiddelde van andere jaren." De dokters klagen ook het personeelstekort in het rusthuis aan. 16 personeelsleden moesten verdwijnen, daarenboven hebben 4 mensen ontslag genomen.

"Veranderingen en sterftecijfer niet gerelateerd"

OCMW-raadslid Tania Dekens ontkent dat er een verband is tussen de veranderingen in het rusthuis en het sterftecijfer. "De twee hebben niks met mekaar te maken. Wij hebben het aantal sterfgevallen op een langere periode bekeken en er is eigenlijk helemaal niets verontrustends", zegt ze.

"Meer en meer mensen kiezen ervoor om zo lang mogelijk thuis te blijven. Daarom is het ook zo dat de gemiddelde leeftijd in het rustoord gestegen is. Wij stellen vast dat er eigenlijk geen abnormale zaken zijn. In maart hebben we weer een inspectie gehad door de gemeenschapscommissie, zoals in alle rusthuizen, en er waren absoluut geen grote opmerkingen."

Bevoegd minister van Welzijn Brigitte Grouwels (CD&V) zegt dat de besparingsoperatie noodzakelijk was, maar belooft wel nieuw overleg. "Ik denk dat het OCMW-rusthuis op een goede manier de situatie wilde saneren. Het gaat om een zeer oude instelling met toestanden die we vandaag niet meer kunnen aanvaarden", zegt Grouwels.

"De inspectie had daarover al verschillende opmerkingen gemaakt. Men was nu begonnen met stilletjes aan alles in orde te zetten. Wij zullen binnenkort nog eens samenzitten om te bekijken hoe we de situatie gaan aanpakken."