"Vergoedingen aandeelhouders Eandis zijn redelijk"

Geert Versnick, de voorzitter van Eandis, zegt dat de vergoedingen die de netbeheerder uitkeert, redelijk zijn. Hij reageert daarmee op de uitspraken van de socialistische ministers Freya Van den Bossche en Johan Vande Lanotte in hun 1 meitoespraken. De netbeheerder kondigde vorige week aan dat zijn prijzen in 2015 fors zullen stijgen.

Volgens de netbeheerder blijven door de bevriezing van de prijzen de komende 3 jaar de kosten wel stijgen. Vooral de kosten die Eandis zelf niet in de hand heeft, zoals groenestroomcertificaten, worden volgens Versnick alsmaar duurder.

In hun 1 meitoespraken maakten de ministers duidelijk dat het voor hen onaanvaardbaar is dat Eandis dividenden van 7 procent uitreikt aan zijn aandeelhouders en tegelijkertijd aankondigt dat de prijzen gaan stijgen. “Vergeet het maar”, haalde Johan Vande Lanotte ferm uit naar Eandis.

Vanuit onverwachte hoek worden de ministers gesteund door LDD-parlementslid Peter Reekmans. Hij klaagt vandaag in Het Laatste Nieuws aan dat de dividenden, die voornamelijk uitgekeerd worden aan de gemeenten, afgelopen jaar stevig de hoogte zijn ingegaan. "Je kan dan als netbeheerder moeilijk beweren dat de beheerskosten of de kosten van certificaten oncontroleerbaar zijn", zegt Reekmans.

Versnick begrijpt niet waarom er zo van leer wordt getrokken. “Het gaat niet om dividenden, maar vergoedingen voor het ingebracht kapitaal”, zegt Versnick. “Die bedragen 6,5 procent en ik vind dat redelijk.”

“Zonder die vergoedingen, riskeert men bijkomende investeringen te verliezen waardoor de dienstverlening er op kan achteruitgaan. Eandis is een van de meest performante netbeheerders van Europa, dus we moeten de mensen vergoeden die daarin willen investeren.”