Aung San Suu Kyi legt eed af als parlementslid

In Naypyidaw, de hoofdstad van Myanmar, heeft oppositieleidster en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi dan toch de eed afgelegd als parlementslid. Vorige week had ze dat nog geweigerd, omdat ze niet wou beloven de grondwet van 2008 te "vrijwaren".

Aung San wil de grondwet die in 2008 na de verwoestende doortocht van de cycloon Nargis via referendum werd goedgekeurd, veranderen. Die grondwet geeft de militairen bijzonder veel macht en bepaalt ook dat een kwart van het aantal parlementszetels voor de militairen voorbehouden is.

De NLD, de partij van Aung San wil het woord "vrijwaren" vervangen door "respecteren". Maar om een impasse met het huidige, hervormingsgezinde regime te vermijden, stemden zij en de andere verkozenen van haar partij maandag alsnog toe om de eed af te leggen.

De eedaflegging vond plaats in het parlement in de door de militairen gebouwde nieuwe hoofdstad Naypyitaw. Aung San, met witte rozen in het haar, legde samen met enkele tientallen van haar partijgenoten de eed af.

Aung San Suu Kyi verzette zich bijna 25 jaar lang tegen het autoritaire regime in haar land. Het grootste deel van die tijd bracht ze door onder huisarrest. Haar intrede in het parlement, een gevolg van de historische verkiezingsoverwinning op 1 april waarbij haar partij de grootste oppositiepartij van het land werd, wordt beschouwd als het begin van een nieuw politiek tijdperk.

De partij van Aung San heeft echter te weinig zetels in handen om echt te kunnen wegen op het bewind. Waarnemers vrezen dan ook dat de aanwezigheid van de oppositie zal worden misbruikt om de koers van het huidige regime te legitimeren.