België is gedaald op ranglijst van persvrijheid

België is gedaald van de 14e naar de 20e plaats in de ranglijst van de persvrijheid van Reporters Zonder Grenzen (RZG). De mindere score voor ons land heeft te maken met de langdurige politieke crisis en het strenge cordon sanitaire rond extreemrechts in Wallonië.

De 20e plaats van België in de jaarlijkse ranglijst komt door verschillende factoren. Enerzijds stijgen andere landen in het klassement, anderzijds speelt ook de politieke crisis van het afgelopen jaar een rol, zegt Olivier Basille, directeur van RZG België.

De 541 dagen zonder regering gingen samen met druk op de pers, klinkt het. Tijdens de crisis weigerden sommige politici zich tot de journalisten te richten. De pers zelf had het ook moeilijk, omdat journalisten zich afvroegen of ze wel over alles moesten blijven berichten. De pers viel uit haar rol, stelt Basille.

"België blijft een land waar de pers erg wordt gerespecteerd. Er zijn geen grote problemen en de pers bezit over een heel goede wettelijke bescherming van de persvrijheid", benadrukt de directeur van RZG België wel.

Een zwak punt volgens RZG is het strenge cordon sanitaire dat is opgelegd door de Franse Gemeenschap ten opzichte van de extreem-rechtse partij Democratie Nationale, het voormalige Front National. "Zelfs al is dat opgelegd vanuit een democratisch motief,  toch wordt het gezien als een vorm van censuur."

Morgen is het de Werelddag voor de Persvrijheid. Sinds begin dit jaar werden wereldwijd al 21 journalisten gedood en 161 opgesloten. RZG werd opgericht in 1985. In 2005 kreeg de ngo de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken van het Europees Parlement.

Het land waar de persvrijheid het grootst is, is volgens RZG Finland. Noorwegen en Estland volgen op nummer 2 en 3. Turkmenistan, Noord-Korea en Eritrea staan helemaal achteraan. De volledige ranglijst vindt u hier.