Blinde Chinese dissident verlaat VS-ambassade

De blinde dissident Chen Guangcheng heeft zijn toevluchtsoord in de Amerikaanse ambassade in Peking verlaten. Volgens het Chinese persbureau Xinhua gebeurde dat vrijwillig, maar kennissen van Chen ontkennen dat.

Chen ontsnapte een week geleden uit zijn gedwongen huisarrest en zocht onderdak in de Amerikaanse ambassade (kleine foto). Zijn verblijf daar dreigde de Chinees-Amerikaanse top over onder meer Syrië te overschaduwen.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua gebeurde zijn vertrek uit de ambassade vrijwillig, maar kennissen van Chen ontkennen dat. Hij zou onrechtstreeks gedwongen zijn, omdat de Chinese overheid zijn familieleden bedreigd zou hebben.

Chen werd door de Amerikaanse ambassadeur persoonlijk naar het ziekenhuis gebracht om de verwondingen die hij tijdens zijn ontsnapping opliep, te verzorgen. Kort daarna liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het een verontschuldiging van Washington verwacht.

De Chinezen zijn hoogst misnoegd over de handelswijze van de Amerikanen. Een woordvoerder van de Chinese overheid liet weten dat die de Amerikaanse inmenging niet aanvaardt. Hij herinnerde de VS eraan dat ze de Chinese en internationale wetgeving moet naleven.

De blinde advocaat en mensenrechtenactivist verwierf nationale en internationale bekendheid door zijn kritiek op het Chinese 1-kindbeleid. Zo bracht hij aan het licht dat de Chinese overheid in de provincie Shandong duizenden vrouwen dwong tot abortus of sterilisatie. Hij zat 4 jaar in de gevangenis en leefde sinds 2010 onder huisarrest. De voorbije dagen zijn verschillende mensen die hem hielpen bij zijn ontsnapping verdwenen of opgepakt.

Hillary Clinton heeft al laten weten dat ze het op de top ook wil hebben over de mensenrechten in China. Chen zelf heeft niet de intentie om asiel aan te vragen in de VS. Wel zou hij gevraagd hebben om met zijn familie naar een andere regio te kunnen verhuizen.