Damon Albarn wil samenwerken met Noel Gallagher

Damon Albarn, de frontman van Blur en Gorillaz, heeft Noel Gallagher uitgenodigd om samen te werken later dit jaar. Opvallend, want midden jaren 90, tijdens de hoogdagen van de Britpop, waren beiden nog gezworen vijanden.

Albarn zou Gallagher graag betrekken bij zijn Africa Express-project. De Blur-zanger startte daarmee in 2006, toen hij met een aantal muzikanten uit Groot-Brittannië en de VS naar Mali trok. Intussen is het een soort forum geworden waarin westerse en Afrikaanse artiesten samenkomen. Ook de Congolese Belg Baloji zal er binnenkort mee optreden.

Op de vraag of hij zou willen samenwerken met Gallagher (kleine foto) antwoordde Albarn: "Waarom niet? Hij zou mee moeten springen op de Africa Express-trein in september. Dat is een mooie gelegenheid om samen te werken."

Albarn zei ook dat hij vindt dat Gallagher en zijn collega's van Oasis "veel beter" omgingen met de roem dan hij en de andere leden van Blur. Midden jaren 90 waren beide succesvolle bands verwikkeld in een vete die breed werd uitgespreid in de Britse pers.

Albarn zegt evenwel dat hij nooit problemen heeft gehad met Gallagher. "Ik heb nooit iets tegen hem gehad, zelfs in die periode niet. Ik had zelfs bewondering voor hen (Oasis, red.), omdat ze er beter mee omgingen dan ik. Ze leken niet al te veel aangetast door al de "bullshit"."

Eerder op het jaar zei Noel Gallagher ook al dat hij liever aan nieuw materiaal zou werken met Albarn dan met Thom Yorke van Radiohead. De ex-gitarist en zanger van Oasis treedt tegenwoordig op met Noel Gallagher's High Flying Birds.