Economische groei ondanks recordaantal faillissementen

Uit een eerste raming van de Nationale Bank (NBB) blijkt dat het Belgische bbp met 0,3 procent is gegroeid. Dat is beter dan de NBB verwacht had. Vorig jaar is de Belgische economie achteraf gezien toch niet in een recessie beland. Het aantal faillissementen bereikt wel een recordhoogte.

Na een negatief laatste kwartaal in 2011 is de Belgische economie in de eerste 3 maanden van dit jaar opnieuw gegroeid met 0,3 procent. Dat is beter dan de NBB verwacht had. De cijfers zijn wel voorwaardelijk, want het gaat om een eerste raming. De cijfers zijn ook opvallend, omdat meer en meer eurolanden in een recessie duiken. “Toch is er nog geen reden tot feesten”, klinkt het bij de NBB, “want de crisis is nog niet voorbij".

Daarnaast kondigde de NBB nog – weliswaar symbolisch – goed nieuws aan: het groeicijfer voor het derde kwartaal van vorig jaar is bijgesteld tot 0,0 procent in plaats van -0,1 procent. Technisch gezien was er dus geen recessie in ons land, want daarvoor zijn twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei nodig.

Tot zover het goede nieuws. Volgens studiebureau Graydon zijn in de maand april nooit eerder zoveel faillissementen geweest als in april van dit jaar. Meer dan 900 bedrijven deden de boeken toe, dat is een kwart meer dan in april vorig jaar. Vooral horecabedrijven hebben het moeilijk. Het studiebureau verwacht dat we wat faillissementen betreft nog niet op een hoogtepunt zijn. Dit jaar al verloren zo’n 8.500 mensen hun baan door een faillissement.