Europa wil veiliger internet voor kinderen

Drie kwart van de Europese kinderen maakt momenteel gebruik van het internet. 40 procent van hen is al in contact gekomen met cyberpesten of met internetsites die niet aangepast zijn aan kinderogen, daar wil de Europese Commissie met een nieuwe internetstrategie iets aan doen.

Neelie Kroes, de Europese Commissaris voor Digitale Agenda, wil graag ieder kind online zien. “Maar daarvoor hebben kinderen eenvoudige en transparante internettools nodig”, aldus Kroes. “Daarnaast moeten we de kinderen ook bijbrengen hoe ze die tools dan moeten gebruiken.” De Commissie wil daarom in alle Europese scholen lessen invoeren over online veiligheid om zo de Europese jeugd beter te wapenen tegen de gevaren van het internet.

Daarnaast wil Europa ook de productie van creatieve en opvoedkundige internetsites stimuleren en het gemakkelijker maken voor ouders om hun computers zo in te stellen dat hun kinderen op het internet geen gevaar meer lopen. “Het internet is oorspronkelijk gemaakt voor volwassenen”, aldus Viviane Reding, Europees Commissaris voor Justitie. “We moeten ervoor zorgen dat ook onze kinderen veilig en zorgeloos kunnen surfen.”

Een ander belangrijk element in het plan van de Commissie is seksueel kindermisbruik bestrijden door de verschillende Europese organisaties voor vermiste kinderen beter te doen samenwerken. Het gaat dan onder meer om een Europees noodnummer voor vermiste kinderen.