Griekse rating opgewaardeerd: van default naar CCC

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de rating van Griekenland opgewaardeerd van selectieve default naar CCC. De opwaardering is het gevolg van de grootste schuldherstructurerings-operatie uit de geschiedenis van het land.

S&P wijst erop dat de financieringsdruk voor het land verminderd is, maar dat de staatsschuld nog steeds te hoog is. Het ratingbureau vreest ook dat bijkomende besparingen zullen leiden tot meer ontevredenheid bij de Griekse burgers, niet onbelangrijk want volgende week zijn er verkiezingen in het land.

De outlook van de Griekse rating is stabiel, wat erop wijst dat S&P verwacht dat de score CCC wel nog even kan blijven staan. Dat is gezien de verkiezingen op 6 mei wel opmerkelijk.

Eerder had ook het ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van het land opgetrokken.