Grote drugscontrole in Riemst door wietpas

In Vroenhoven, een deelgemeente van Riemst, houdt de federale en lokale politie vandaag een grootschalige drugscontrole. Ook gisteren waren er gelijkaardige controleacties in de grensgemeenten bij Nederland.

Wie drugs wil kopen in een coffeeshop in Nederland, moet vanaf gisteren een wietpas voorleggen. Alleen Nederlanders krijgen zo'n pas. De Belgische grensgemeenten zijn bang dat de drugshandel zich verplaatst naar hun grondgebied. Daarom zijn er extra controles.

"Riemst is de belangrijkste doorgang naar Maastricht met een afrit op de E313. Dat is de verbinding naar Maastricht en er komt veel verkeer voorbij", zegt burgemeester Mark Vos.

In Voeren staan er grote waarschuwingsborden langs de E25 om buitenlanders er attent op te maken dat ze geen softdrugs meer kunnen kopen. "De grootste vrees is dat men zich gaat concentreren rond Maastricht en niet meer in Maastricht", zegt Huub Broers, burgemeester van Voeren.

"Dat hadden we vanaf het begin ingecalculeerd. We wisten dat van zodra we actie zouden ondernemen, dat we er in eerste instantie nadelige effecten van zouden ondervinden. Maar we moeten vooral ontradend zijn voor mensen die van 700 à 800 kilometer ver komen om ongezonde producten te kopen, en hen duidelijk maken: het heeft geen zin dat je naar hier komt."