Hackers stelen gegevens van Elantis en eisen losgeld

Een groep hackers heeft gevoelige informatie gestolen van Elantis, een dochteronderneming van Belfius bank. Elantis moet tegen vrijdag 4 mei 150.000 euro betalen of de hackers publiceren de informatie op het internet.

Volgens een woordvoerster van Elantis is de hacking snel ontdekt en is de site meteen offline gehaald. Volgens haar zijn er enkel algemene gegevens gestolen.

Maar de hackers beweren dat ze wel degelijk gevoelige informatie hebben over klanten. Zoals het nummer van hun identiteitskaart en zelfs loonfiches. Ze publiceerden ook al enkele klachtenmails die Elantis ontving als bewijs dat ze de website gehackt hebben.

De groep hackers heeft geen naam en noemt de gevraagde 150.000 euro een "idiotentax". "Elantis was zo dom om gegevens ongecodeerd op het internet te zetten", stellen de hackers op het internet. "Ze gingen dus onzorgvuldig met de gegevens om. Nu is het aan hen om te beslissen of de privacy van hun klanten meer waard is dan 150.000 euro."

De politie onderzoekt de zaak. Volgens Ulrich Selderslachts van de vereniging van informatiebeveiligingsbedrijven is de zaak bij Elantis echter het topje van de ijsberg. "Bedrijven zijn zeer gesloten over computerinbraken", zegt hij. "De politie krijgt weinig klachten, maar in de werkelijkheid wordt er vaak confidentiële en sensitieve informatie gestolen."