Kosovaars politicus vrijgesproken van oorlogsmisdaden

Fatmir Limaj, de voormalige Kosovaarse minister van Transport, is vrijgesproken van oorlogsmisdaden. In de onafhankelijkheidsoorlog die Kosovo uitvocht met Servië zou de man nodeloos Servische politieagenten hebben vermoord.

Het proces tegen Fatmir Limaj vond plaats in de Kosovaarse hoofdstad Pristina en werd gevoerd door twee rechters afgevaardigd door de Europese Unie en een rechter uit Kosovo zelf.

Het voornaamste bewijsmateriaal was de getuigenis van Agim Zogaj. Hij was gevangenisbewaker tijdens de oorlog en zou van Limaj de opdracht hebben gekregen om twee Servische agenten te vermoorden.

Zogaj hield een dagboek bij en kwam ook getuigen op het proces. Maar dat bewijsmateriaal werd nietig verklaard na de dood van de getuige. Zogaj kreeg in Kosovo doodsbedreigingen na zijn getuigenis en werd door de Europese Unie ondergebracht in Duitsland. Daar vond men hem later dood terug, hangend aan een boom. Het is nooit duidelijk geworden of Zogaj zelfmoord pleegde of vermoord werd.

De beschuldigde was een leider in de Kosovaarse onafhankelijkheidsstrijd en werd in 2008 minister van Transport. Hij is een goede vriend van de huidige Kosovaarse premier, Hashim Thaçi. Limaj is een heel erg populaire politicus, maar is afgetreden als minister omdat hij beschuldigd werd van oorlogsmisdaden. Zijn naam wordt ook genoemd in een corruptieschandaal.