Libië verbiedt verheerlijken van Khaddafi

In Libië komt er een wet die het verbiedt om de verdreven leider Moe'ammar al-Khaddafi te verheerlijken. Tegelijk trekt de Overgangsraad het verbod op religieuze partijen weer in.
Een cartoon in Tripoli: "de grootste gek van de wereld", staat er.

Na een maandenlange oorlog werd Khaddafi in oktober vorig jaar geklist en gedood door rebellen. Khaddafi was 42 jaar aan de macht geweest.

Nu heeft de Nationale Overgangsraad, die tijdelijk de macht heeft in Libië, een wet aangekondigd die het verbiedt om Khaddafi, zijn zonen, zijn regime en zijn ideeën te verheerlijken in het openbaar. Op overtredingen staan celstraffen. Ondanks het einde van Khaddafi heeft de voormalige dictator nog steeds enkele aanhangers.

Ook wie de revolutie van 2011 of de islam in het belachelijke trekt, riskeert straffen volgens de nieuwe wet.

Toch religieuze partijen

Vorige week kondigden woordvoerders van de Overgangsraad aan dat politieke partijen op religieuze of tribale grondslag verboden zijn.

Maar in de wet die vandaag voorligt, is daarvan geen sprake meer. "Dat was slechts een proefballon", klinkt het. Religieuze partijen zullen toch kunnen meedoen aan de verkiezingen. De wijziging kwam er wellicht na protest van radicale islamisten.

Die verkiezingen zouden er in juni moeten komen. Maar mogelijk wordt de stembusslag nog uitgesteld.