Murdoch biedt excuses aan en blikt vooruit

Rupert Murdoch, de 81-jarige Australische eigenaar van News Corp., heeft in een verklaring aan zijn medewerkers zijn excuses aangeboden voor de mistoestanden die hebben geleid tot het afluisterschandaal in Groot-Brittannië.

"We hadden absoluut sneller en krachtdadiger moeten reageren om de fouten bloot te leggen. Wat er is gebeurd, spijt ons diep, en voor het niet sneller rechtzetten van de situatie hebben we ons deel van de verantwoordelijkheid op ons genomen", schrijft Murdoch in een mededeling aan het personeel van News Corp..

Murdoch reageert op die manier op het vernietigende rapport van de Britse parlementaire onderzoekscommissie na het afluisterschandaal bij News of the World in Groot Brittannië. De tabloid werd vorige jaar opgedoekt in de naweeën van het afluisterschandaal, waarbij de redactie bekende Britten, politici en slachtoffers van misdrijven had afgeluisterd.

Rupert Murdoch geeft ook mee dat er bij het onderzoek naar zijn kranten The Times en The Sunday Times geen onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen. Over het onderzoek naar zijn tabloid The Sun heeft hij enkel te melden dat het afgerond is.

De mediamagnaat ziet het rapport van de onderzoekscommissie ook als een "unieke kans" voor zijn bedrijf om na te denken over de toekomst. "De kans om na deze moeilijke periode als een sterker en beter bedrijf uit te groeien is een opportuniteit. Ik wil met ieder van jullie (de meer dan 50.000 werknemers van News Corp.) hard werken om News Corp. voor de komende 60 jaar uit te bouwen tot de meest vitale en succesvolle ooit."