Oudste bloed ooit is van ijsman Ötzi

Bloed van de ijsmummie Ötzi is het oudste bloed dat ooit werd ontdekt. Hoewel bloed snel afbreekt, hebben wetenschappers toch resten gevonden. En die werpen een nieuw licht op het moordmysterie.

Bergbeklimmers ontdekten het lichaam van de holbewoner Ötzi in 1991 in de Alpen in Italië. De ijsman is zo'n 5.300 jaar oud en is zo de oudste menselijke mummie die in Europa is gevonden.

Ötzi had een pijlpunt van vuursteen in zijn rug. Vermoed werd dat Ötzi meteen is overleden toen hij de pijl in zijn rug kreeg.

En ook al gebeurde de vondst ruim 20 jaar geleden, toch biedt Ötzi zijn onderzoekers nog nieuwe informatie. Met een erg sterke microscoop zijn rond de wonde op zijn rug bloedsporen ontdekt. Dat is opmerkelijk, want rode bloedcellen breken gewoonlijk snel af.

Het bloed is meteen het oudste bloed dat ooit ter wereld is ontdekt. Rond de wonde is ook fibrine ontdekt, een eiwit dat in grote hoeveelheden voorkomt in het bloed rond verse wonden. Maar bij Ötzi komt fibrine slechts in kleine hoeveelheden voor. Daarom denken de onderzoekers nu dat Ötzi niet meteen is overleden, maar dat zijn doodstrijd enkele dagen geduurd heeft.