Veel geld voor studie van Cézanne in New York

Een aquarelstudie van Paul Cézanne voor zijn werk "Joueurs de cartes" heeft bij Christie's in New York net geen 14,5 miljoen euro opgebracht tijdens de eerste avond van de lenteveiling met modern en impressionistisch werk.

De eerste dag van de lenteveiling bij Christie's in New York was bijzonder lucratief. De 31 aangeboden kunstwerken brachten samen ongeveer 80 miljoen euro op, dat is een tiental miljoen euro meer dan verwacht.

Het opmerkelijkste bod kwam er voor een aquarelstudie van Paul Cézanne. Tussen 1890 en 1896 schilderde de Franse schilder vijf verschillende doeken die gebaseerd zijn op de studie. De overleden Texaanse verzamelaar Heinz F. Eichenwald verwierf de studie van Cézanne van eind 19e eeuw in de jaren 30. Sinds 1953 is het werk niet meer in het openbaar vertoond. Na enkele minuten bieden werd het werk afgehamerd op net geen 14,5 miljoen euro.

Het schilderij "Les pivoines" (1907) van Henri Matisse bracht net iets meer op dan de studie van Cézanne en was goed voor ruim 14,5 miljoen euro.

Vandaag wordt een van de versies van "De schreeuw" (1895 - foto) van Noorse schilder Edvard Munch te koop aangeboden bij Sotheby's in New York. De geschatte waarde van dat kunstwerk is 60 miljoen euro.

De crisis lijkt geen vat te hebben op de (top)kunstmarkt. De kunsthandelaar Asher Edelman uit New York heeft een logische verklaring voor het succes van de veiling bij Christie's. "De absolute topstukken van impressionisten en moderne kunst (begin 20e eeuw tot de jaren 60) zijn bijzonder schaars en worden nauwelijks te koop aangeboden. Er is een veel groter aanbod aan hedendaagse kunst", klinkt het.