Wat is de inzet van de verkiezingen in Wallonië?

Terwijl aan deze kant van de taalgrens alle ogen gericht zijn op de N-VA, is het bij de komende lokale verkiezingen in Wallonië vooral uitkijken naar de score van de PS. De Franstalige socialisten hebben nu in heel wat steden gemeenten een coalitie met het CDH, maar het ziet ernaar uit dat ze wel eens van partner zouden kunnen veranderen.

Na de regionale verkiezingen van 2004, toen de PS de MR van Louis Michel een ferme dreun toediende, heeft het lange tijd niet geboterd tussen de twee partijen. Officieel worden de huidige geruchten over mogelijke toenaderingspogingen dan ook langs beide kanten met klem ontkend.

Bij de PS valt te horen dat ze "geen exclusiviteit" wil. De samenstelling van de coalities zal gemeente per gemeente worden bepaald, luidt het. En ook MR-voorzitter Charles Michel, zich goed bewust van de voorspoedige golf waarop zijn partij momenteel surft, zegt geen voorstander te zijn van een voorakkoord met de PS. Kwatongen beweren echter dat de deal al lang gesloten is. Dat zou onder meer het geval zijn in Charleroi, Luik en Doornik.

Dat is niet eens zo raar als het lijkt. Ook in Wallonië groeit het besef dat de regio in de al dan niet nabije toekomst op eigen benen zal komen te staan. Gezien de enorme economische uitdaging die dat met zich mee zal brengen, kunnen de grootste twee partijen maar beter hun krachten bundelen dan te blijven ruzie maken, is dan de theorie. De vraag is dan of de PS het zal aandurven om haar huidige, trouwe bondgenoot CDH lokaal zomaar te dumpen.

De peilingen

De peilingen zien er op dit ogenblik niet zo goed uit voor de Franstalige socialisten. Terwijl de partij bij een peiling in december (dankzij het afsluiten van het regeerakkoord) nog 37,6 procent behaalde, was dat cijfer 3 maanden later (met dank aan de besparingen) alweer met meer dan 5 procent gedaald. Het valt te bezien of die terugloop zich zal voortzetten en of Di Rupo & Co ze nog zullen kunnen tegenhouden. Uit die laatste peiling bleek dat overigens ook het CDH met 0,6 procent licht verloor.

Als PS en CDH verliezen, is er meestal maar één winnaar. De MR heeft inderdaad een nieuw elan gevonden en won in maart 4 procent tot 21,1 procent. En ook Ecolo wint: 2,2 procent.

Terwijl PS en CDH dus schijnbaar afgerekend worden op hun machtsdeelname, profiteren MR en Ecolo van het feit dat ze niet overal aan de macht zijn. MR is het wel op federaal vlak, maar niet in de gewesten, Ecolo is het dan weer wel in de gewesten, maar niet federaal.

Pionnen uitgezet

Dat de PS zich schrap zet, mag duidelijk zijn. Di Rupo heeft zijn pionnen voor de volgende verkiezingen zorgvuldig uitgezet. Zelf is hij lijsttrekker in zijn thuisbasis Bergen. Waals minister-president Rudy Demotte verhuisde van het landelijke Vloesberg naar Doornik en federaal minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette trekt de lijst in Charleroi, in een poging om daar eindelijk orde op zaken te stellen.

In Luik herademt burgemeester Willy Demeyer ongetwijfeld na het vertrek van liberaal stemmenkanon Didier Reynders, maar de vraag is maar of hij ook alleen zal standhouden.

lees ook