Wie houdt Ann Schevenels van de sjerp?

De kans dat burgemeester Ann Schevenels (Keerbergen 2020) op 1 januari voor de derde keer op rij de burgemeesterssjerp in Keerbergen mag aantrekken, is reëel. CD&V biedt weerwerk door Liliane Goyvaerts in de strijd te werpen. De N-VA is ambitieus en wil vanaf 2013 mee besturen.

De Keerbergse coalitie bestaat uit Open VLD en CD&V. Wat iedereen verwachtte bij Open VLD gebeurde: burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter Ann Schevenels gaat voor een derde ambtstermijn en trekt de gemeentelijke lijst. Maar tot ieders verbazing gebeurt dit niet onder de noemer Open VLD.

Lijst Schroos en de SP.A voegen zich bij de burgemeester en komen samen naar buiten met een nieuwe en gemeenschappelijke lijst, genaamd Keerbergen 2020.

CD&V verrast met Liliane Goyvaerts

Wat niemand verwachtte is dat Liliane Goyvaerts de lijst zou trekken voor de tweede coalitiepartij, CD&V. Schepen van Cultuur Wouter Boncquet bekleedt de tweede plaats en de man die iedereen als lijsttrekker verwachtte, Marc Vangrunderbeeck (huidige eerste schepen) zet een stapje terug en duwt de gemeentelijke CD&V-lijst.

CD&V kiest hier duidelijk voor een troef, aangezien Goyvaerts zeer bedrijvig is in het gemeenschapsleven in Keerbergen.

Wie niet meer op de gemeentelijke lijsten terug te vinden zal zijn, is oud- en ereburgemeester Marcel Schroos. Schroos was 24 jaar burgemeester van de parel van de Brabantse Kempen maar overleed verleden jaar na een slepende ziekte.

Kan de oppositie weerwerk bieden?

CD&V en Keerbergen 2020 zijn de enige twee "sterke" partijen in Keerbergen. Dat bewezen ook de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Vlaams Belang , Groen en het toenmalige kartel N-VA en Lijst Schroos konden geen vuist maken tegen de traditionele partijen.

Nu het kartel tussen Lijst Schroos en de N-VA volledig werd opgeblazen, is maar zeer de vraag of de N-VA het op eigen kracht  zal redden om een zetel binnen te halen. De partij probeert van het nationale politieke succes een graantje mee te pikken en ook zonder Bas Luyten voor de nationale succesformule te kiezen. Voorzitter Johan Segers is dan ook erg optimistisch.

“In 2012 gaan we alleen naar de kiezer met een frisse ploeg. Een mix van jong talent en gedegen ervaring met één gemeenschappelijk kenmerk: we dragen goed bestuur van onze gemeente hoog in het vaandel. Het is onze ambitie om na 14 oktober Keerbergen mee te besturen”, klink het ambitieus.

De vraag is welk weerwerk andere partijen zoals Vlaams Belang en Groen bieden. En wat gezegd van de nieuwe partij d.e.n.k.? Peter Desmet (ex-CD&V), de oprichter van de partij, trekt de lijst. Hij zat de afgelopen jaren als onafhankelijke in de gemeenteraad. “We hopen twee zetels binnen te halen. Dat zou een overwinning zijn”, zegt hij.

Zeker is nu al dat Keerbergen 2020 de superpartij wordt die de concurrentie grotendeels zal wegblazen, al is het nog voorzichtig kijken welke (verrassende) resultaten CD&V en N-VA aan de dag kunnen leggen op 14 oktober. De rest lijkt nu al uitgeteld.

Erik Van Eycken

lees ook