60 ton meer sluikafval in Beersel

Beersel krijgt een slecht rapport. De gemeente haalde vorig jaar 60 ton meer sluikafval op dan het jaar voordien. Vlaams Belang pleit er nu voor één gratis bezoek per maand aan het containerpark. Niet akkoord zegt CD&V-lijsttrekker Hugo Vandaele. "De belastingbetaler moet niet opdraaien voor sluikstorters."

In Beersel is het sluikstorten vorig jaar toegenomen. De gemeentediensten haalden 60 ton meer gedumpt afval op dan het jaar voordien. In 2011 werd 144 ton sluikstort opgehaald. In 2010 was dat maar 83,5 ton. Een stijging met bijna de helft.

Oppositiepartij Vlaams Belang wil dat er een oplossing komt voor het probleem en stelt voor om het containerpark maandelijks één keer gratis open te stellen voor de inwoners van de gemeente.

CD&V is het daar niet mee eens. Schepen Hugo Vandaele, die de CD&V-lijst zal trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, zegt dat het gratis maken van het containerpark niet eerlijk is. "Dat is niet gratis. Dan is het de belastingbetaler die de rekening van de sluikstorter betaalt. Dat is ook niet de bedoeling."

Vandaele relativeert ook het probleem. "Waarover gaat het eigenlijk? Het gaat over 60 ton op 20.000 inwoners. Dat is nog geen 3 kilo per inwoner."

Het sluikstorten moet volgens Vandaele wel worden tegengegaan. Maar dat is Vlaamse of Europese materie, zegt hij. "Het is een maatschappelijk probleem, geen typisch Beersels probleem. De Vlaamse overheid moet initiatieven nemen om het sluikstorten tegen te gaan." Daarbij denkt Vandaele aan het uitbreiden van de teruggaveplicht. "Die bestaat voor auto's, maar zou er ook moeten komen voor meubels."

"Maar de gemeente doet haar best om het proper te houden, en dat lukt zeer goed", voegt hij er nog aan toe.

lees ook