80 jaar cel geëist voor Charles Taylor

De openbare aanklager van het Sierra Leone-tribunaal in Den Haag eist 80 jaar celstraf voor Charles Taylor voor oorlogsmisdaden. De oud-president van het West-Afrikaanse land Liberia beging de oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in buurland Sierra Leone.

De openbare aanklager eist zo’n lange straf voor de vreselijke omvang van de oorlogsmisdaden die door Charles Taylor’s toedoen plaatsvonden. Tijdens de burgeroorlog in zijn buurland Sierra Leone heeft hij rebellen gefinancierd en aangestuurd die tienduizenden doden op hun geweten hebben. In ruil daarvoor zou hij bloeddiamanten gekregen hebben.

Volgens de openbare aanklager speelde hij hierdoor een sleutelrol in de systematische moordpartijen, verkrachtingen, plunderingen en bij het gebruik van kindsoldaten.

De definitieve uitspraak valt op 30 mei. Verwacht wordt dat Taylor zijn straf in een Britse gevangenis gaat uitzitten.