"Het is een gave. Het zit in zijn ziel"

Toen vier jaar geleden autisme werd vastgesteld bij de zesjarige Ethan Walmark, merkten zijn ouders dat vooral muziek hem de nodige rust en ontspanning bracht. De jongen slaagde erin om met groot gemak diverse liedjes op de piano te tokkelen. Vooral zijn "Piano man", oorspronkelijk van Billy Joel, wist sinds de publicatie op YouTube vorige week, bijna één miljoen kijkers te beroeren. Een van de kijkers was niemand minder dan Joel zelf en ook hij bleek danig onder de indruk.

Het gezin Walmark was deze week te gast in het praatprogramma Today Show. Ethans uitleg voor zijn fascinatie voor muziek was kort en bondig: "Ik kan het zo goed, omdat ik het zo leuk vind. Ik vind het zo leuk! Ja, ik hou ervan."

Volgens moeder Alison kan haar zoon liedjes spelen van Elton John over The Beatles tot Coldplay en heeft hij niet veel tijd nodig om hun liedjes in de vingers te krijgen: "We hebben er geen verklaring voor. Ik wou dat we er eentje hadden. Ik kom uit een muzikale familie. Maar wat hij heeft, dat is een gave. Je wordt daarmee geboren. Je kan het niet leren. Het zit in zijn ziel."

Moeder Allison zei ook dat er geen bewijs is dat het talent van haar zoon iets te maken heeft met zijn autisme. Toch zet het gezin zich actief in voor het werven van fondsen voor autistische kinderen.

Intussen liet de nu 62-jarige Billy Joel via zijn woordvoerder weten: "Ik vind zijn intro van "Piano man" beter dan de mijne. En deze jongen speelt met meer energie dan ik. Misschien kan hij me nog wel iets leren."

"De laatste dagen lijken op een film van Fellini. We zijn zo vereerd dat meneer Joel de video van Ethan bekeken heeft en dan ook nog zo’n vriendelijke commentaren over zijn pianospel gegeven heeft. Als Ethans liefde en plezier voor muziek het oordeel over autisme van maar één iemand kan veranderen, dan zijn wij al heel gelukkig", reageerde het gezin-Walmark in The Washington Post op Joels statement.

Mocht u Ethans versie van "Piano man" gemist hebben:

lees ook