"Ik stem op Hollande, maar doe wat je wil"

François Bayrou, kandidaat in de eerste ronde van de verkiezingen in Frankrijk, wil zijn kiezers geen stemadvies geven. Maar zelf zal hij op de socialistische kandidaat François Hollande stemmen. Dat zou een nieuwe tik kunnen zijn voor Nicolas Sarkozy. Die heeft de stemkeuze van Bayrou al veroordeeld.

Bayrou is de leider van MoDem, een centrumpartij. Als kandidaat in de eerste ronde op 22 april haalde Bayrou 9,1 procent van de stemmen.

"Persoonlijk zal ik op François Hollande stemmen", zegt Bayrou nu. Hij vindt dat Sarkozy te ver naar rechts is opgeschoven. "Maar in de geest van de diversiteit die inherent is aan onze partij, zal ik geen algemeen stemadvies geven." Hij roept zijn kiezers dus niet expliciet op om voor Sarkozy of Hollande te stemmen.

Het rechtse kamp reageert scherp op de uitspraken van Bayrou. "Het is zijn logica, het is moeilijk om er een zekere samenhang in te vinden," aldus Sarkzoy vrijdagochtend op de radiozender Europa 1.

Premier François Fillon noemt de keuze van Bayrou "onbegrijpelijk". Voor Jean-François Copé, voorzitter van Sarkozy's partij UMP, is het standpunt van Bayrou het "advies van één enkele persoon, gemotiveerd door persoonlijke ontgoocheling".

Toch zijn de uitspraken van Bayrou geen goed nieuws voor Sarkozy. Hij ligt in de peilingen 6 procent achter op Hollande. En geen van de andere kandidaten in de eerste ronde heeft zich achter Sarkozy geschaard. Eerder deze week zei ook de extreemrechtse leidster Marine Le Pen al dat ze haar kiezers niet wil adviseren. Zelf zal zij zondag blanco stemmen.