"Uithaal De Wever te sloganesk voor reactie"

De Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ) wenst voorlopig niet te reageren op de uithaal van Bart De Wever. “Zijn woorden zijn zo sloganesk dat het weinig zin heeft te reageren”, klinkt het. Bart De Wever (N-VA) had eerder in een interview met de website Apache zwaar uitgehaald naar de media.

“Het gaat om zo’n algemene aanval dat we verkiezen voorlopig niet te reageren”, aldus nationaal VVJ-secretaris Pol Deltour (foto). “We zijn bereid om een debat over de kwaliteit van de Vlaamse media te voeren met Bart De Wever, maar dan wel met alle nuances die daarvoor nodig zijn.”

De Wever haalt ook ongemeen hard uit naar Luc Van der Kelen, politiek commentator bij Het Laatste Nieuws. "Die man kan je met de beste wil van de wereld toch geen journalist meer noemen? Dat is een politiek activist pur sang", zei De Wever over hem.

Van der Kelen wil niet veel kwijt omdat hij naar eigen zeggen geen zin heeft in een polemiek. “Ik doe gewoon mijn job”, laat hij aan De Standaard Online weten. “Deze aanval op de media waarbij mensen ook met naam en toenaam worden genoemd, heb ik nog nooit meegemaakt. Maar voor alles is een eerste keer, zeker?”

"Geen hond die de media nog gelooft"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in een interview met de website Apache zijn gal gespuwd over de media. Die verliezen volgens hem in sneltempo hun geloofwaardigheid. "De media worden uitgespuwd, maar niemand durft het luidop te zeggen. Allemaal hebben ze schrik", aldus De Wever.

"De media hebben een gigantisch probleem. Geen hond gelooft ze nog. Mochten ze buitenkomen, ze zouden het zelf vaststellen", zegt De Wever in het gesprek met Apache.

Hij verwijst naar de zaak Jos Ghysen. "Ik spreek me niet uit over de feiten zelf. Ik stel enkel vast dat die man live op televisie wordt beschuldigd en eigenlijk meteen al schuldig wordt bevonden. Dat is toch ongezien?", stelt hij. Volgens de N-VA-voorzitter daalt de geloofwaardigheid van de media in ijltempo. "Ze denken echt dat ze de samenleving regisseren, maar daarin vergissen ze zich schromelijk."

De toekomst ziet hij somber in. De media zullen zichzelf niet bijsturen, luidt het. En het is ook niet aan de overheid om in te grijpen, vindt De Wever. "Maar je kan als politicus wel zeggen: Hier stopt het. Ik doe niet meer mee."