Bijna 100 miljoen euro voor "De schreeuw"

Een exemplaar van het schilderij "De schreeuw" van Edvard Munch heeft in New York 91 miljoen euro opgebracht. Het pastelschilderij uit 1895 werd te koop aangeboden door de Noorse zakenman Petter Olsen en overtrof alle verwachtingen tijdens de veiling van impressionistische en moderne kunst bij veilinghuis Sotheby's. Er werd ook werk van Magritte en Delvaux geveild.

Een anonieme koper heeft woensdagavond via de telefoon het hoogste bod uitgebracht op een exemplaar van het iconische schilderij "De schreeuw" van Edvard Munch. Na twaalf minuten bieden werd het werk afgehamerd op 91 milljoen euro bij Sotheby's in New York. Het werk werd geschat op 60 miljoen euro.

Edvard Munch maakte tussen 1893 en 1910 vier versies van "De schreeuw". Het werk dat te koop aangeboden werd door de Noorse zakenman Petter Olsen, is het enige dat nog in privébezit was.

Het schilderij komt binnen op acht in de top tien van duurste schilderijen aller tijden. Het duurste schilderij is "Joueurs de cartes" van Paul Cézanne, dat vorig jaar voor ruim 190 miljoen euro naar Qatar verhuisde. Daarna volgen "No. 5, 1948" van Jackson Pollock (120 miljoen euro) en "Woman III" van Willem de Kooning (117 miljoen euro).

"De schreeuw" was het absolute topstuk op de veiling bij Sotheby's, maar er werd ook veel geld neergeteld voor het surrealistische doek "Printemps nécrophilique" uit 1936 van Salvador Dali (12,5 miljoen euro) en "Le chasseur de chez Maxim's" uit 1925 van Chaïm Soutine (7 miljoen euro).

De tweede dag van de lenteveilingen van impressionistische en moderne kunst (begin 20e eeuw tot de jaren 60) was goed voor een omzet van ruim 250 miljoen euro. In totaal werden 76 kunstwerken te koop aangeboden. Vijftien stuks vonden geen koper.

Ook werk van Belgische kunstenaars onder de hamer

Er werden in New York ook werken van Belgische kunstenaars geveild. Van René Magritte werden door een Europese privé-verzamelaar enkele kleinere werken uit de periode 1948-1952 aangeboden. Het belangrijkste was "Le viol" uit 1948, een vrouwenhoofd waarbij het gelaat een replica is van een vrouwentorso, dat volgens de verwachtingen boven 1 miljoen euro kon uitkomen. Het werd uiteindelijk verkocht voor 746.500 dollar (567.000 euro).

"La Voix du Sang", de voorstelling van een boom die door Magritte is geschilderd als een opbergmeubel waarin prullaria zijn neergezet, ging voor 1,31 miljoen dollar (995.000 euro) onder de hamer. De verwachtingen lagen op 800.000 dollar.

"Le canapé bleu" van Paul Delvaux, een naakte vrouw op een sofa en een rechtstaand naakt in een omgeving die op een treinstation lijkt, was geschat op 3,5 à 5 miljoen dollar, maar er bood zich geen enkele koper aan.