Blinde dissident Chen wil nu toch naar de VS

In China wil de blinde dissident Chen Guangcheng nu toch naar de Verenigde Staten in ballingschap. Chen was eerder ontsnapt uit huisarrest en had een onderkomen gevonden in de VS-ambassade, maar heeft die nu verlaten.

Het verhaal van de ontsnapping van Chen Guangcheng zit vol met onverwachte wendingen. Gisteren had hij de Amerikaanse ambassade in Peking verlaten na een akkoord met de Chinese overheid. Volgens sommige bronnen had de Chinese overheid erg  veel druk uitgeoefend op de familie van Chen. 

Hoe dan ook was hem beloofd dat hij terug een normaal leven zou kunnen leiden, maar enkele uren later is daar weinig van terechtgekomen. In een interview met de tv-zender CNN toonde Chen zich zeer emotioneel en teleurgesteld in de manier waarop de VS-ambassade de zaak heeft aangepakt.

Na een gesprek met zijn vrouw zegt Chen dat hij en zijn familie bedreigd werden door de Chinese ordediensten. Hij wil nu toch China verlaten en hoopt om mee te kunnen met het vliegtuig van VS-minister van Butienlandse Zaken Hillary Clinton die net nu op bezoek is in China.

Netelig voor Obama en de Chinezen

De kwestie weegt hoe dan ook op de relaties tussen Washington en Peking en is erg vervelend voor VS-president Barack Obama.

Er bestaat op zijn minst de indruk dat de Amerikaanse ambassade in de zaak geblunderd heeft of erg lichtgelovig is geweest en dat ze Chen heeft opgeofferd om de relaties met China niet te laten verslechteren.

De Republikeinse presidentskandidaten zullen in dit verkiezingsjaar niet nalaten om Obama voor te stellen als zwak en niet in staat om tegen het Chinese regime op te komen.

Anderzijds is de kwestie ook erg vervelend voor de Chinese leiders, net nu die in een bijna nooit geziene machtsstrijd zijn verwikkeld, net voor er later op het jaar een machtswissel zou moeten komen. Dat een streng bewaakte blinde dissident uit huisarrest kon ontsnappen, was al een imagoklap voor de huidige Chinese machthebbers, te meer daar er op beperkte schaal al sympathieacties komen voor Chen bij de Chinese bevolking (links).