Brussel lanceert aanbesteding voor “stadsbaken”

De Brusselse regering heeft een openbare aanbesteding gelanceerd voor de bouw van een futuristische luifel op het Rogierplein op het einde van de Nieuwstraat. Het bouwwerk moet zorgen voor natuurlijke lichtinval voor het metrostation, congrescentrum en parking onder het plein.

“De futuristische luifel maakt deel uit van de totale gedaanteverwisseling die het Rogierplein zal ondergaan”, aldus Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken. “De luifel moet uitgroeien tot een stadsbaken, een echt oriëntatiepunt voor Brussel.” Volgens Grouwels wordt het plein een “heus multimodaal knooppunt op maat van voetgangers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer”.

De luifel zelf zal bestaan uit een transparante kunststofolie, gespannen op een web van inoxkabels gedragen door stalen structuren. Het bouwwerk wordt 9 meter hoog, heeft een totale diameter van 64 meter en bedekt meer dan 3.200 vierkante meter.

De plannen voor de luifel op het einde van de Nieuwstraat dateren al van 2006, maar werden telkens uitgesteld wegens geldgebrek. De luifel kost nu 6 miljoen euro, de heraanleg van het plein 29 miljoen euro. Dat is volgens Grouwels een besparing van 25 procent in vergelijking met de oorspronkelijke plannen. De bouw zou nog voor het einde van 2012 van start gaan en ruim een jaar duren.

Het volledige plan voor het Rogierplein weert het doorgaand autoverkeer en omvat ook de heraanleg van een stuk van de Kleine Ring. Zo wordt het aantal rijvakken vereenvoudigd en komt er een grote met bomen omzoomde voetgangerszone.