Homofobe motieven bij moord in Luik?

Het parket onderzoekt of de daders van een moord in de provincie Luik homofobe motieven hadden. Holebi-organisaties overwegen om zich burgerlijke partij te stellen. De vier vermoedelijke daders zijn intussen opgepakt.
In de buurt van Luik vonden twee wandelaars zondag het lichaam.

Zondag is in een veld in Villers-en-Temple, tussen Luik en Hoei, het lichaam teruggevonden van een 32-jarige man. Hij was een week vermist.

"Het slachtoffer verliet een bar en hij werd aangeklampt door vier mannen in een auto. Hij is uit vrije wil in de auto gestapt. Enkele uren later liet hij niets meer van zich horen en een vriend heeft toen zijn verdwijning gemeld", zegt Danièle Reynders van het parket in Luik.

De vier verdachten zijn intussen allemaal opgepakt. De bestuurder van de wagen werd gisteravond als laatste ingerekend. Net als het slachtoffer zijn ze van allochtone afkomst. Volgens de verdachten zou het slachtoffer avances hebben gemaakt.

"Het slachtoffer verliet een homobar. We onderzoeken dus niet alleen de moord, maar ook of er sprake is van discriminatie", bevestigt Reynders.

Volgens holebi-organisatie Arc-en-Ciel gaat het om de eerste dode door homofoob geweld in België. Mogelijk gaan enkele holebi-organisaties en ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding zich burgerlijke partij stellen.

De Vlaamse holebi- en transgenderkoepel Çavaria meldt naar aanleiding van de moord dat de noodzaak van een nationaal plan tegen discriminatie en homofoob geweld centraal staat op de Belgian Pride in Brussel op 12 mei.

"Elke moord is verschrikkelijk", aldus Yves Aerts van Çavaria "Dat ze homofoob of racistisch getint zouden zijn, maakt de moord niet erger, maar vraagt wel om bezinning."