Kiest Londen voor Johnson of voor Livingstone?

In Engeland, Wales en Schotland worden vandaag lokale verkiezingen gehouden. Er worden nieuwe gemeenteraden gekozen en in 3 steden wordt ook rechtstreeks een nieuwe burgemeester gekozen. Maar het is de hoofdstad Londen die alle aandacht trekt.
Wie zal de volgende 4 jaar Londen besturen vanuit het Londense stadhuis?

De strijd om de Londense burgemeesterssjerp woedt al enkele maanden zeer hevig. De Londense kiezer heeft de keuze tussen 7 kandidaten, maar het zijn vooral de kandidaten voor de Conservatieven en Labour, en in mindere mate de Liberal Democrats (de partij van vicepremier Nick Clegg), die met alle aandacht gaan lopen.

De huidige burgemeester, de Conservatief Boris Johnson (kleine foto), maakt volgens de polls de meeste kans op de overwinning. Johnson, een excentrieke spring-in-het-veld nam 4 jaar geleden de fakkel over van zijn aartsrivaal, de 20 jaar oudere socialist Ken Livingstone.

Livingstone draait al decennia mee in de Londense politiek - hij was in 2000 de eerste rechtstreeks verkozen burgemeester - en wil koste wat het kost zijn verkiezingsnederlaag van 2008 weer goed maken.

Johnson en Livingstone (foto) voerden een bitse campagne waarbij ze vooral elkaar leken te viseren. De twee uitdagers konden niet meer van elkaar verschillen.

De flamboyante Johnson maakt van elk optreden een show, de intussen 67-jarige Livingstone ziet het met lede ogen aan. De inzet is hoog, de winnaar zal het politieke gezicht zijn van de Olympische Spelen en 4 jaar lang het gezicht zijn van Londen in de wereld. De eerste uitslagen worden pas vanavond laat verwacht.