Kladversie van "De kleine prins" opgedoken

In Frankrijk zijn 2 pagina's ontdekt van een kladversie van het beroemde boek "De kleine prins" van Antoine de Saint-Exupéry. Het manuscript wordt op 16 mei geveild in Parijs.

Deskundigen ontdekten de 2 pagina's toen ze een pakket brieven en autografen uitplozen op zoek naar materiaal voor de verkoop van boeken en manuscripten op 16 mei. Dat pakket was hen toevertrouwd door een anonieme verzamelaar.

"Ik sprong op toen ik begreep dat het om een kladversie van "De kleine prins" van Saint-Exupéry (kleine foto) ging", legt Olivier Devers, een van de ontdekkers, uit aan de Franse krant Le Figaro. Het zeldzame manuscript zou tussen de 40.000 en de 50.000 euro waard zijn.

Het gaat om twee pagina's dundrukpapier, vol met doorhalingen en correcties (foto boven). De tekst bevat variaties op hoofdstukken 17 en 19. Devers stelt dat de kladversie vermoedelijk uit 1941 dateert.

Het originele manuscript van het boek bevindt zich in de New Yorkse Pierpont Morgan Library. De bibliotheek kreeg het stuk in bezit via journaliste Sylvia Hamilton Reinhardt, op wie Saint-Exupéry korte tijd verliefd was. Hij vertrouwde haar zijn definitieve manuscript toe eind april 1943, toen hij naar Noord-Afrika vertrok.

"De kleine prins" gaat over een buitenaards mannetje dat zeven planeten aandoet, waaronder de aarde. Saint-Exupéry heeft het wereldwijde succes van zijn boekje nooit meegemaakt. De Franse gevechtspiloot stierf in 1944 bij een vliegtuigcrash.