Obama’s eerste serieuze lief publiceert dagboek

Geneviève Cook heeft stukken uit haar dagboek in het Amerikaanse magazine Vanity Fair gepubliceerd. Op zich geen groot nieuws, ware het niet dat Geneviève begin jaren 80 het eerste serieuze lief was van Barack Obama toen hij in New York woonde en nog volop op zoek was naar zichzelf.
Barack Obama in Central Park in New York begin jaren 80.

Geneviève is de dochter van een Australische diplomaat en beleefde met de toekomstige Amerikaanse president zijn eerste serieuze relatie. Het koppel woonde zelfs korte tijd samen in New York begin jaren 80. Tijdens die periode houdt Geneviève een dagboek bij dat ze nu als een boek publiceert en waarvan een voorpublicatie te lezen is in het magazine Vanity Fair.

“Obama was toen nog volop op zoek naar zichzelf”, schrijft ze. Zij was 25, hij 22 jaar oud. Hij was zeer op zichzelf, maar ging toch regelmatig uit met zijn Pakistaanse vrienden. Hoewel hij volgens Geneviève vond dat ze te veel uitgingen, bleef hij met hen optrekken omdat hij hen “warm, genereus en gedreven intellectueel gezelschap vond”.

Geneviève is ook verwonderd dat Obama al zo “oud” kon zijn op 22-jarige leeftijd. Tijdens hun relatie begon Obama te werken aan zijn toekomst. Hij merkte intussen dat zijn job in New York wel de huur betaalde, maar voor hem intellectueel niet uitdagend genoeg was. Verder bleef hij worstelen met zijn identiteit en of hij zichzelf nu wel als blank of als zwart moest beschouwen.

Na een paar jaar is de relatie uiteindelijk op de klippen gelopen. “Barack fascineert me nog steeds, maar er gaat zoveel om in hem, onder het bereikbare oppervlak”, schrijft Geneviève tijdens die periode. Ze ervaart de afstand die hij wil bewaren als “bedreigend”. “Barack verleidt me voortdurend, maar alles verloopt in het geheim. Hij beheerst en controleert.” Ze heeft haar wankele relatie met hem uiteindelijk noodgedwongen moeten loslaten.

In 1985 verliet Obama New York in zijn voor 2.000 dollar gekochte tweedehandse blauwe Honda en trok hij naar Chicago. In zijn valies zat onder meer een witte gebreide pull die Geneviève hem gegeven had voor kerstmis. Een beetje troost voor de koude winter in Chicago, de stad waar hij uiteindelijk vier jaar later zijn vrouw Michelle – de ware liefde van zijn leven - zou ontmoeten.

lees ook