Ook Reynders boycot EK voetbal in Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zal niet naar het Europees voetbalkampioenschap in Oekraïne gaan. Hij voegt zich bij de lijst van Europese leiders die protesteren tegen de gebrekkige mensenrechten in dat land.

Vandaag hebben zowel ons land als Oostenrijk aangekondigd dat er geen regeringsdelegatie zal gaan naar het EK voetbal in Oekraïne. Dat land organiseert het EK samen met Polen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept de overheid in Kiev op om de mensenrechten en de vrijheden van de burgers te respecteren. Ook de Vlaamse overheid zal niemand naar Kiev sturen.

Ons land voegt zich zo bij het lijstje van Europese staten die wegblijven van de plechtigheden en de wedstrijden in Oekraïne. Dat gebeurt uit protest tegen de behandeling van voormalig premier en boegbeeld van de democratische omwenteling in 2004 Joelija Timosjenko.

Die zit in Oekraïne een gevangenisstraf uit wegens corruptie, maar volgens het Westen gaat het om een politieke afrekening door haar rivaal en huidig president Viktor Janoekovitsj. Bovendien heeft Timosjenko onlangs klappen gekregen en is de vrouw nu in hongerstaking gegaan tegen haar behandeling.

Ook de Europese Commissie is bezorgd en blijft daarom weg van het EK in Oekraïne. De boycot was een initiatief van Duitsland en slaat enkel op politieke leiders. De voetbalploegen nemen wel deel aan het EK.